Co to jest hydroksypatyt?

Hydroksypatyt jest minerałem, który występuje naturalnie w przyrodzie. Jest składnikiem naszych kości i zębów, w których pełni funkcję „rusztowania”. W kosmetologii medycznej hydroksypatyt wapnia wykorzystywany jest do wypełniania zmarszczek, bruzd, a także modelowania konturu twarzy i liftingu niechirurgicznego. Niewątpliwym atutem tego materiału jest jego bezpieczeństwo i nietoksyczność - przez układ immunologiczny jest odbierany jako naturalny. W medycynie estetycznej najczęściej jest wykorzystywany do korekcji policzków, fałdów nosowo-wargowych czy krawędzi żuchwy. Efekty po zabiegu są natychmiastowe – skóra odzyskuje sprężystość, staje się napięta i odmłodzona.

usuwanie zmarszczek

Dodatkową zaletą zabiegów z użyciem hyfroksypatytu wapnia jest stymulacja fibroblastów, a tym samym zwiększenie produkcji kolagenu.
Preparat przeznaczony jest do wstrzykiwania w głębsze warstwy skóry właściwej lub na okostną. Efekt zabiegu widoczny jest natychmiast i utrzymuje się około 18 miesięcy.

Wskazania do wykonania zabiegu z użyciem hydroksypatu wapnia

  • zmarszczki,
  • utrata objętości skóry twarzy,
  • blizny potrądzikowe,
  • niechirurgiczna rynoplastyka nosa.

Przeciwwskazania do wykonania zabiegu z użyciem hydroksypatytu wapnia

  • choroby autoimmunoliczne,
  • ciąża,
  • infekcje bakteryjne lub wirusowe w miejscu iniekcji.

Nie przegap żadnej okazji i zapisz się do newslettera



Masz jakieś pytania? Dowiedz się więcej dzwoniąc:

Tel: +48 731 118 885

Klinika dermaArt
ul. Św. Wojciecha 16
75-666 Koszalin